Бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков заяви, че коалицията между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ се нарича "Продължаваме с ГЕРБ". 

"Това е големият проблем на тази промяна, която през 2021 г. сме започнали всички заедно и на която целият народ разчиташе, че България ще тръгне по друг път. В тази сглобка проблемите са много сериозни. Част от коалицията трябва да разкрива нередности. С Кирил Петков започнахме промяната, която искахме да направим. Ентусиазмът на някои хора прерасна в желание за управление", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е станало така, че в един момент всички се радваме, че сме открили проблемите и ще ги отстраняваме, а изведнъж започваме да ги прехвърляме на служебния кабинет. А истинските проблеми не били в служебните кабинети, които били съставени от експерти.

"За тол системата съм направил няколко сериозни проверки. По време на служебните кабинети се заговори, че целият процес е изключително лошо направен и не е в полза на държавата. Моята проверка установи, че са ползвани европейски средства за рамките и камерите за тол системата. Всички кабели за външните връзки също се оказват незаконни. АПИ не са направили нищо. Уведомил съм Европейската прокуратура. В тол системата трябва да се направи много сериозна проверка от ДАНС и Европейската прокуратура", обясни още той.

Арх. Шишков очаква да бъде установено от проверките колко пари са похарчени за незаконно строителство.

"Никой не предлага нищо ново и нищо конкретно. Политическите сили в парламента имат законова инициатива. Не уважават моя труд и експертиза, а от друга страна не предлагат нищо, ама проблемите си стоят", подчерта той.

Стана ясно, че изходният код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа липсва, а регионалният министър Андрей Цеков е сезирал за това ДАНС.

"Самият факт, че кодът е изчезнал, а държавата няма механизъм, по който да направи обратен контрол, това е огромен проблем. Това е заложено в самия договор и възлагането на тол системата през 2018-2019 г. Юридическото лице е по-силно от държавата в този договор", разясни арх. Шишков.

Той алармира, че някои строежи на язовири не може да бъдат завършени, защото са незаконни.

"Един ден новите кметове ще установят, че ремонтите, които са извършили техните предшественици, не са текущи, а са основни. Ще имат нуждата от законова подкрепа. Строени са с нашите пари. Продължава никой да не мисли в тази посока. Избраха варианта да прекратят обществените поръчки и да започнат нови такива", каза още арх. Шишков.

Той е на мнение, че проблемът на София не е презастрояването. Илюзията за презастрояването е, защото общината не е извършила това, което е трябвало, смята бившият регионален министър. Арх. Иван Шишков не търси партия за местните избори и очаква възможност за създаване на градска коалиция, а не чисто партийна. Ако няма такъв механизъм, няма да участва на местните избори.