Пълен достъп до тол системата у нас в момента има само австрийският консорциум разработчик. Това заявиха за БНТ от регионалното министерство. Кодовете, предадени на българската страна, продължават да са в неизвестност. Оказва се, че не е ясно кой има достъп до информация, която обхваща всички превозни средства, които се движат по републиканската пътна мрежа.

Според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, трябва да бъде изяснено какво всъщност е получила България срещу парите, дадени за тол системата. Според Божанов, системата събира данни за всички автомобили, които се движат по републиканската пътна мрежа, а администраторски достъп имат само служителите на австрийския консорциум, изградил системата, но не и тези на тол управлението:

"В отговор на мой въпрос, министър Цеков отговаря, че тази информация се съхранява десет години и че АПИ не знаят точно кой има достъп до нея и че няма одитна следа кой е осъществил такъв достъп".

Божанов настоява за обективна проверка, която да установи кой точно е имал достъп и въздействал ли е върху данните:

"Кога ги е гледал, кой ги е модифицирал, кога ги е изстривал, за да се избягват злоупотреби".

Според бившия регионален министър Гроздан Караджов, системата съдържа особено чувствителна информация:

"Когато аз станах министър се оказа, че има десетки потребители, които можеха да бърничкат в тази много сензитивна информация", каза Гроздан Караджов - бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Този, който има достъп, може да извади всички извънградски пътувания на всеки един българин", каза Караджов.

Тол системата е съставена от три фрагмента - най-големият обаче се оказва собственост на австрийския консорциум, твърди още Караджов.

"Трябва да се притесняваме, че след 4-5 години този лиценз ще приключи и българската държава ще трябва отново да преговаря, за да го презакупи за следващ период или да си направи собствен модул, който да управлява тол системата", добави още той. 

Според Николай Нанков, който също е бивш регионален министър, всички кодове са приети 2018 г. 2019 г. в присъствието на поемно лице по надлежния ред, а данните са съхранявани по всички европейски стандарти. Според Нанков следите на кодовете вероятно се губят през миналата година:

"Това лице, което е приело кодовете и отговаряло за сигурността в АПИ в последните дни на кабинета "Петков" 22 юни 2022 г. много двойки станаха може би две трябва да му пишем и на него е станал директор на тол системата", заяви той.

От регионалното министерство заявиха пред медията, че в края на август е установено, че изходният код липсва и няма яснота къде се съхранява. Оттам потвърждават, че са били предадени всички програмни кодове през 2018 и 2019 г. Всички авторски и сродни права трябва да са собственост на държавата като възложител, поясняват още от министерството. Това включва изходния програмен код, а договорът за изграждане на системата е на стойност 180 милиона.

В него е залегнало условие, че всички софтуерни разработки, които са направени специално за българската държава, трябва да бъдат нейна интелектуална собственост и разработчикът трябва да предостави изходен програмен код. Без него държавата не може да променя системата, няма пълен достъп върху нея и не може да продължи да я използва без услугите на нейния създател.

"Пълен достъп до системата в момента има единствено и само нейният разработчик, макар че в договора изрично е упоменато, че изходните кодове се предоставят на АПИ".

Според експерти, неизясненият контрол не крие големи рискове от злоупотреби.

"Нашите тол такси не са толкова високи, за да създават на конкретни юридически лица някакъв финансов стимул да злоупотребяват с тази система", каза инж. Мартин Янев - зам.-председател на Клъстер "Зелен транспорт".

Експерти обаче, виждат друг проблем - все още капацитетът на системата не се използва напълно. Например възможността арките да измерват натовареността на камионите:

"Тази функционалност в момента не се използва. А това е много добра възможност за контрол на претоварените превозни средства, които рушат пътната инфраструктура".

И още - камерите не следят за нарушители чрез регистрационния номер или стикерите на превозното средство.

"Тези неща не се използват в момента. Виждате имаше преди седмица случаи на камиони, които шест месеца на са минали технически преглед. Те са тотално незаконно на пътната инфраструктура", каза още инж. Мартин Янев.

По случая с тол система е сезирана ДАНС. Все още не са ясни резултатите от проверката.