Министър Цеков заяви, че стратегически безпорядък характеризира развитието на инфраструктурата в България и поясни: "В момента едновременно трябва да строим пет или шест магистрали, за да осигурим добра свързаност. Имаме магистрална връзка единствено с Турция. Според националните ни приоритети трябва да имаме две хоризонтални и поне три вертикални оси (Видин-Кулата, Русе-Маказа, Дуранкулак-Малко Търново), но реално разполагаме с пет магистрали в проект и в строеж. Нито една разумна държава не би трябвало да планира по този начин", съобщават от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Последиците от липса на адекватна инфраструктура са причината за закъснялото ни икономическо развитие. Министър Цеков се обърна към участниците в V Годишна конференция на Камарата на автомобилните превозвачи в България като към работодатели и като юридически субекти, които активно участват в развитието на икономиката в страната ни. Заключението, че е трудно да си превозвач в България, не е чуждо за него и той има ясна представа за състоянието на пътищата в страната, за липсата на адекватна свързаност и планиране, подготовка и визия за развитие на инфраструктурата.

Критиките на министър Цеков към тол системата не бяха щадящи. Той посочи прекомерността на глобите като проблем, който трябва да бъде решен в спешен порядък, защото освен финансови загуби, той създава и условия за корупция.

“Вратите на МРРБ са винаги отворени за вас. Аз нямам претенцията, че държавната администрация може да идентифицира и реши всички проблеми. Ние имаме нужда съвместно с вас да намерим работещите решения, които ползват икономиката, бизнеса и потребителите", заяви министър Цеков. Той ще продължава да инициира срещи с представителите на транспортните браншови организации, за да бъдат търсени решения на проблемите на тол системата, да бъдат обсъдени и намерени решения по отношение на ремонтите, затварянето на пътищата и възможностите за алтернативни маршрути, които да не блокират бизнеса и стокообмена в България и в Европа.

Министър Цеков подчерта, че този диалог е започнал трудно, заради натрупано лошо наследство и пропаст в комуникацията, но този етап е преодолян и сега работата е конструктивна. Първите резултати ще са видими още другата сряда, когато трябва да бъде внесено решение на Министерски съвет за промяна на тарифата за тол таксите.