Склад за боеприпаси в анексирания от Русия Крим избухна рано сутринта във вторник в село Майское, което накара високопоставен украински служител да го обяви за "демилитаризация в действие“, пише европейската редакция на Politico.

Експлозиите разбиха железопътни релси, раниха двама души и предизвикаха евакуацията на 2000 души от района. На видеозаписите от мястото на произшествието се виждат пламъци и дим. Руското министерство на отбраната призна във вторник, че експлозиите са резултат от "саботаж“.

Подигравайки руския президент Владимир Путин за разрушенията, старши съветникут на украинския президент Володимир Зеленски написа в Туитър: "Напомняне: Крим […] е Черно море, планини, отдих и туризъм, но Крим, окупиран от руснаци, е складове [sic] експлозии и висок риск от смърт за нашествениците и крадците. Демилитаризацията в действие“.

Забележките на Михайло Подоляк са прицелени срещу Путин, който твърди, че войната на Кремъл срещу Украйна има за цел да доведе до "демилитаризация и денацификация“ на нейния съсед.

Въпреки че все още не е ясно какво е причинило експлозиите във вторник, няколко руски самолета също бяха унищожени миналата седмица в Крим, при удар, който украински официални лица заявиха пред POLITICO, че е отбелязал началото на контранастъпление на юг.

Руската страна обяви, че инцидентът във вторник е резултат от пожар в склада за боеприпаси. Сергей Аксьонов, висшият руски служител в Крим, обясни в канала си в Telegram, че движението на влаковете ще бъде възобновено скоро и че на пътниците са осигурени автобуси, за да могат да продължат пътуването си. POLITICO не можа независимо да провери докладите от бойното поле.

Зеленски каза в обръщението си в понеделник вечер, че стратегията на Киев е да унищожи руските складове за боеприпаси и добави, че "всички руски терористи трябва да знаят, че всеки метър украинска земя е абсолютна опасност за тях“.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. и беше използван от руските сили като база за нахлуване в областите на Южна Украйна при пълномащабната инвазия, която започна през февруари.

Превод и редакция: Иван Христов