Китайските въоръжени са започнали нови учения в морето и във въздушното пространство около остров Тайван в понеделник. Това се казва в съобщението на представителя на Източната зона на бойното командване на Народноосвободителната армия на Китай (НОА) старши полковник Ши И, публикувано в нейния официален акаунт в месинджъра WeChat, предава ТАСС.

"Източната бойна командна зона на НОАК провежда практически учения и патрули в морето и във въздушното пространство около остров Тайван на 15 август, като използва различни видове военни части, за да повиши бойната готовност“, заяви говорител на командването, уточнявайки, че маневрите са свързани с "продължаващите политически игри на Съединените щати и Тайван“. Силите и средствата, участващи в ученията, не се уточняват.

"Военната командна зона ще предприеме всички необходими мерки и ще защити решително суверенитета на страната, както и мира и стабилността в Тайванския пролив“, се казва в изявлението.

Китай вече проведе поредица от учения през последните седмици по крайбрежието си и около остров Тайван след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на 2-3 август в Тайпе, което предизвика остри критики от Пекин. На 4 август китайските военни започнаха мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест зони от водите на Тайван. Тези учения трябваше да приключат по обяд на 7 август, но след това бяха удължени за неопределено време. На 10 август представител на Източната бойна командна зона на НОАК заяви, че китайската армия е изпълнила всички задачи, поставени по време на ученията в района на остров Тайван и ще продължи да следи ситуацията в региона.

Настоящото учение беше обявено ден след като делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенатор Ед Марки, пристигна в Тайван за двудневно посещение. Наблюдатели смятат, че това допълнително ще изостри отношенията между Пекин и Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов