В местността Славната канара край добруджанското село Дебрене се провежда в 53-тото издание на фестивала "Песни и танци от слънчева Добруджа“. Негов организатор е Община Добричка, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. На четири естради се представят повече от 1700 изпълнители на автентичен и обработен фолклор от България и Румъния - певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли.

Повече от 40 са индивидуалните изпълнители. Регистрирани за участие са 68 певчески групи, 27 танцови състава и четири групи за народни обичаи. Съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа" е включен в Националния културен календар на България. Ще бъдат определени фолклорните изпълнители, които ще представят област Добрич в дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица в дните от 5 до 7 август.

На откриването на фестивала участници и гости бяха поздравени с изпълненията на Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Фолклорна певческа група "Пъстроцвет“ при Община Добричка.



Жулиета НИКОЛОВА