Днес стотици момичета и жени от България за пореден път ще се качат на своите мотоциклети и ще се присъединят към останалите жени - любители на мотоциклети и моторни спортове от цял свят Тазгодишното мото на Международния ден е "Просто карай“, съобщиха организаторите на мероприятието.

Международният ден на жените мотористи се отбелязва в световен мащаб вече 16 години подред. Идеята за него принадлежи на Вики Грей от Канада. Денят на дамите с мотори е признат и от Световната мотоциклетна федерация (FIM).

Участничките споделят общата си страст към моторите и същевременно представят един културен, социален и активен начин на живот, където жените се наслаждават на мотоциклетизма.

Традиционно, празникът стартира от Национален исторически музей, организиран от Сдружение на Жените Мотористи "Lady Bikers MPowered България“ за 5-та поредна година.

В събитието ще се включат всички видове мотоциклети: чопъри, спортни, туристически, триколки, горски и извъншосейни. Участничките са от всякакви възрастови групи, каращи по всякакви терени и от цялата страна.

Жените мотористи са мъжки момичета! Но безкрайно красиви и атрактивни, чаровни и усмихнати когато са със своя мотоциклет!

Често те освен да се грижат за своята красота и кариера, са заети да слагат гуми на своите машини, да смазват техните вериги, да подменят акумулатора, да подлепват калника, да сменят маслото и др.

В сърцата на мото дамите гори нестихващ приключенски и авантюристичен пламък, един непокорен дух, който ги кара да свалят кокетните високи токчета, да приберат дългите си коси и скрият красивите си лица, слагайки своята екипировка.

Жените мотористи от Сдружение на Жените Мотористи "Lady Bikers MPowered България“ са вдъхновение за много жени! Защото са смели, категорични, принципни и непоклатима общност за взаимопомощ!

Програма за деня в град София:

11:00 часа: пристигане на жените мотористи от цяла България и събиране за шествието пред Националния исторически музей;

11.00ч.-13.00ч.: Беседа "Отговорност и безопасност на пътя“; Празничен базар; Интерактивен панел "Моето послание за 2022г. – отпечатък върху платно“; Ателие "Уникат“ – рисунки върху тениските за празника

13.00ч.-14.30ч. Празнично шествие от НИМ по маршрут със спирка за фотосесия на площад Александър Невски и обратно;

15.00ч: Жените мотористи потеглят от Националния исторически музей към Комплекс “Щъркелово гнездо“, яз. Искър .

Стара Загора ще бъде домакин на концерт "Обединени чрез музика“ на оркестъра на на Военновъздушните сили на САЩ

Посолството на САЩ в София и Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа канят на поредицата от безплатни концерти "Обединени чрез музика“, съобщиха от община Стара Загора.

Днес от 18: 00 ч. оркестърът ще гостува на Държавна опера Стара Загора.

Входът за концерта е свободен до изчерпване на местата.