Депутатите трябва много добре да се запознаят с документа по ветото за Северна Македония, защото ще го опаковат като висша европейска ценност. Това заяви Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

По повод изказването на министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, че вписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но не може да се направи преди началото на преговорите с Европейския съюз,

Ковачев допълни, че ако започнат преговори е важно да се знае как от ВМРО-ДПМНЕ и от опозицията ще дадат своите гласове за промяната, след като са казали, че не желаят.

"Даже от опозицията говорят съвсем други неща –трябвало в Българската конституция да влязат т.нар. "етнически македонци“.

И основният проблем е липсата на доверие. Това доверие беше разрушено след 2017 година, когато с такъв огромен ентусиазъм подписахме договора.

Искам да кажа, че няма напредък. А как да повярваме, след като има ратифициран договор, по който няма напредък за 5 години? Сега те ни казват: "Вярвайте ни на това, което ще кажем. Ние имаме мнозинство за конституционна промяна“, а ние знаем, че няма такова мнозинство, защото от опозицията не са казали, че ще го подкрепят. Аз не виждам, каква гаранция имаме, че това ще се случи.

На въпрос, на какво разчитат властите в Македония и какво стратегическо решение очакват от България, Андрей Ковачев заяви:

"Топката е в полето на страната кандидат. Аз не знам как може страната кандидат да казва на страната пълноправен член, че тя трябва да направим нещо. Няма как“, категоричен бе Ковачев.

По отношение на това, че САЩ, Европейската комисия и някои европейски държави са призовали България да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за Европейския съюз още през юни Андрей Ковачев коментира:

"Да, така е. И тук имаме голяма вина, като казвам имаме – всички имаме.

Ние не инвестирахме достатъчно средства, за да представим нашата демократична и справедлива позиция.

"Но с десетилетията и поради наслагването на пропагандата от другата страна, която пак казвам, е подплатена с много средства, някак си по инерция има симпатия към по-малките, които се представят като жертва - първо на гърците, сега на българите.

Комуникацията в последните 3-4 години се засили, но пак недостатъчно“, подчерта Ковачев.

Цоня СЪБЧЕВА