Избирателната активност е само един от симптомите на политическата криза. Ние виждаме само върха на айсберга. Мнозинството от гражданите в България просто не смятат, че политиката представлява техните интереси. Това каза политологът Даниел Стефанов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

България обаче не е изключение в това отношение. Подобни настроения се наблюдават в редица европейски страни, включително и във Франция с протестите на жълтите жилетки още преди пет години, припомни той.

Политологът смята, че партиите в 50-ия парламент ще успеят да формират широка коалиция. "Тук проблемът е, че за да има по-стабилно правителство за по-дълъг период от година, трябва да има коалиционно споразумение, което да задава някакви цели. Изборите не решават проблемите, а дават възможност на победителя да се опита да формира правителство. Коалиционна култура означава, когато седнеш на масата с тези, с които си се борил в последните месеци, да можеш през определени механизми да стигнеш до някакви решения и приоритети. То не става на приятелски начала“, обясни Даниел Стефанов.

Връзката между управляващите и българския народ е скъсана. България е държавата с най-ниско доверие на обществото в честността на изборите, отбеляза той. "Много хора не вярват, че като отидат да гласуват, техният глас ще бъде отчетен и това ще промени нещо. От друга страна имаме политици, които от много избори насам се обръщат само към най-твърдите си избиратели, което по дефиниция отблъсква другите. Има лош език в политиката, което също отблъсква хората. Хората не са сигурни, че управлението работи в техен интерес“, посочи политологът.

Всички тези фактори са причина за рекордно ниската избирателна активност. "По-добре, че не е висока, защото ако всички тези разочаровани хора отидат да гласуват, няма да ни хареса. Ние виждаме, че когато само 100 000 от тях дадат гласа си, ние сме фрапирани от резултата. Профилът на тези 100 000 е доста притеснителен, защото това не са купени гласове, не са ромски гета – сред тях има висшисти, много жени. Това означава, че наистина има групи в обществото, които не се чувстват комфортно“, коментира Стефанов.

Протестите не могат да дадат решение на политическата криза, смята политологът. "Не мисля, че в България институционалните механизми са изчерпани. Смятам, че трябва да седнем и да видим какво става в нашето общество. Не правим това и затова сме изненадани, когато някои партии изведнъж се оказват със 100 000 души подкрепа“, допълни Даниел Стефанов.

Журналистът от "Булевард България“ Сибина Григорова коментира резултата на партия "Величие“. Влизането й в 50-тия парламент е резултат от ниската избирателна активност, коментира тя. "Тя нито е нова, нито е изненада. Николай Марков обикаля българското политическо пространство от много години, дори преподаваше в университета. Просто политиката започва да се подчинява на друг тип алгоритми, създадени от социалните медии“, отбеляза журналистът.

Според нея най-важният анализ, който трябва да направят социолозите сега, е какви са причините, поради които милиони избиратели не са пожелали да гласуват. Григорова е на мнение, че политиката и партиите трябва да се структурират по друг начин и да започнат да говорят на различните си аудитории през различни говорители.

Големият победител на тези избори по думите й е Делян Пеевски. "Той е политическа сила и го легитимираха европейските партньори и българските избиратели. Той беше избран на 9 май, когато беше срещата с европейските посланици в Белгийското посолство. Голяма част от посланиците приеха Делян Пеевски и "посолството“ си го избра. Той вече определено не е неприемливата фигура, до която досега минаваше линията "Магнитски“, обясни Сибина Григорова.