Притеснително е това, което се случва в някои европейски държави след евровота. Това каза преподавателят по европеистика в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Ингрид Шикова.

"Няма голяма изненада относно Европейския парламент. Заровете са хвърлени и изборът е направен – както се казва. Добрата новина е, че имам солидно проевропейско мнозинство – ЕНП, социалистите и демократите, "Обнови Европа" и включително "Зелените". От друга страна обаче видяхме какво се случва с крайно десните партии", поясни тя.

За нея най-голямата тревога не е ЕП, а отражението на евровота върху всяка една европейска държава.

"Решенията не се взимат само от ЕП, но и от Съвета на Европа, където на една маса седят всички държавни лидери. Там до голяма степен се решават европейските политики и законодателни промени", поясни проф. Шикова.

Тя следи поведението на френския президент Макрон. "Той е рисков играч. Мнозина твърдят, че това, което той направи във Франция след европейските избори, е покер. Други обаче смятат, че той прави това, за да спечели крайната десница. Трети са категорични, че това е самоубийство от негова страна", каза пред bTV още тя.

Проф. Шикова коментира също така, че проевропейското мнозинства в ЕП е стабилно и евродепутатите ще съумеят да го запазят в следващите пет години.

Тя отбеляза и факта, че в голяма част от европейските държави избирателната активност е била висока. Подчерта също така, че големият победител в европейските избори е Джорджа Мелони, която затвърди убедително позициите си.

"30% избирателна активност никак не е достатъчна, за да кажем, че българите са активни. Обясненията за това са няколко. Първо – политиците трябва да разберат, че непрекъснатите избори не водят до някакъв по-добър резултат. Второ – политиците не изпълняват обещанията си и това демотивира избирателите", поясни тя.