Лидерът на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов обяви, че партията ще свика Национално събрание, на което да бъдат обсъдени резултатите от изминалите предсрочни парламентарни избори. Самият той пък ще поиска вот на доверие като лидер на партията. Това става ясно от публикация във Facebook страницата на политика. 

"Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред", смята Атанасов. 

Лидерът на ДСБ обобщава резултатите на партията на вече отминалите избори 2 в 1: " Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент", но въпреки това обаче се дава заявка, че тепърва предстои вътрешен анализ на цялата политическа ситуация.

Атанасов отчита един категоричен успех - консолидация на демократичната общност у нас, която по думите му "няма аналог за последните 2 десетилетия". По думите му това проличало както в рамките на "Демократична България", така и на голямата коалиция с "Продължаваме промяната". И е категоричен, че трябва да продължат усилията за привличането на още партньори от политическия и гражданския сектор.

Атанасов благодари и на Христо Иванов, който вчера подаде оставка като лидер на "Да, България": "Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба си ударите на статуквото. Превърнахме се в истински отбор, който доказа своята устойчивост, който издържа на всички предизвикателства. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство".  

По думите му позиционирането на ПП-ДБ в 50-ия парламент ще бъде като опозиционна група, която ще настоява за реформи в институциите: "В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото".