Това са най-добрите избори за последните 30 години, защото недвусмислено показаха отвращението на народа спрямо антиелита, както към тези, които са управлявали и управляват, така и към тези, които са играли удобната роля на опозиция. Това каза Станислав Бачев – политолог и международен анализатор в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Очевидният проблем тук е, че народът е отвратен и не желае тези хора. Проблемът не е в системата, а в представителността. В момента има една огромна ниша, която стои празна, и не само в лявото политическо пространство, но и в дясно, и в центъра.“

Основният извод след предсрочните парламентарни избори за политолога е, че няма вече големи партии и че хората, които са избрали да не гласуват, са най-голямата партия в момента, тъй като "да не отидеш да гласуваш също е избор и също е проява на позиция“. По думите му политическите партии показаха на тези избори своя електорален таван, който по същество е дъно. Отчетливо се забелязва според него огромната електорална дупка в целия спектър на политическото пространство, като отлив се наблюдава при всички партии. Огромен е процентът на гласувалите "Не подкрепям никого“, но още по-голям е процентът на тези, които съзнателно не са отишли да гласуват.  "Тези партии в момента, този политически антиелит няма никаква връзка с реалността на българина независимо от неговия етнос, религия и социално положение. Настоящият антиелит има скъсване с реалността,“ обясни той и добави, че все пак е хубаво, че хората започват да се събуждат.

"Именно там е ключът към разкриването на отговора къде се крие проблемът на българския политически живот, и това е, че хората не намират представителството. Отваря се една голяма електорална ниша за политически партии, които вече стъпват на истинския авторитет и които са добре приети както на Запад, така и на Изток.“

Според Станислав Бачев днешните политици живеят в някакъв балон на алтернативна реалност, извън която нещата или не съществуват, или съществуват само в рамка на предизборната кампания. "В момента в България няма цел. Тази нация в момента е нация без цел,“ каза той и добави, че политиците пропускат нещо много важно, а именно демографския проблем, както и това, че държавата се дезинтегрира като територия с обезлюдяването на огромни части от територията й.   

Като "въздух под налягане“ политологът определи появата на новата партия "Величие“, като това определение се налага заради цялото им общото говорене и липсата на конкретика. "Да се говори за вълна, за спасение и т.н., е просто абсурдно. Това е просто надуване без покритие,“ обобщи той.