Министерски съвет приехме дългоочаквания Закон за колекторските фирми. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, който бе внесен изцяло по инициатива на Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от Министерството. Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и натиск върху хиляди потребители. Много пъти е правен опит този Закон да бъде разглеждан в Народно събрание, но винаги се е препъвал. Допускам заради много съществени финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лв.

Радвам се, че с правителството имаме политическата воля и категоричност, за да решим този проблем. Още днес законът ще тръгне към Народното събрание. Също така, вярвам, че ще бъде приет от Народното събрание, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство, консултиран е с множество потребителски организации, с омбудсмана. Направихме много широко обществено обсъждане, благодаря на всички колеги и експерти, които се включиха в изработването на закона .

Ще ви кажа няколко основни неща от Закона, с които наистина ще помогнем на хиляди потребители.

1. Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация, до сега нямаше такава и абсолютно своеволно и от юридически, и от физически лица се събираха вземания.

2. Тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 000 лв.