Отпадането на забраната за използване на оръжия, дарени на Украйна от страни-членки на НАТО и ЕС, срещу цели на Русия, е много важно решение, което показва съгласието на парламентаристите на 32 членки на НАТО, които с този ангажимент ще могат да действат на национално ниво. Решенията за премахването на тези ограничения са национални и са на отделните държави, които предоставят това въоръжение. Тук не става въпрос за общо решение на НАТО или на ЕС, но премахването на тези ограничения са изключително важни за провеждане на операциите на украинските сили. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбранара.

По думите му отпадането на ограниченията за Украйна ще потиснат възможността за разширяването на агресията на Русия: "Тя действа с оръжия, които се използват от руска територия и без да бъдат поразени тези обекти, логистиката и включително евентуални приготовления за използване на тактическо ядрено оръжие, няма как да бъде преодоляна тази агресия и няма как да бъдат изпълнени най-важните условия за траен мир, а именно изтласкване на руските войски от Украйна и възпиране на Русия от по-нататъшни действия".

Доц. Велизар Шаламанов допълни, че става въпрос за пълномащабна война, с която Русия използва всички усилия и средства, с които разполага: "Тя не може да бъде възпряна с много ограничения в използване на въоръжението на Украйна. Тези ограничения костват на Украйна увеличаване на фронтовата линия и то в посока, в която Русия може да действа от своя територия и разтягане на силите на Украйна, вместо те да бъдат съсредоточени на изток или на юг за освобождаване на окупираните територии в Донбас, в Херсон, Запорожие и Крим. Те трябва да действат на разкриван нов фронт на североизток. Много е важно предоставянето въоръжение да бъде използвано с максимална ефективност, защото само това ще нали времето за постигането на мир и ще намали жертвите и от украинска, и от руска страна".

На въпрос дали Русия иска диалог на този етап, доц. Велизар Шаламанов отговори, че тя говори за мир и диалог, но иска да затвърди постигнатото с агресията и да се подготви за продължаването й.