Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" организира възпоменателна церемония по повод Денят на спасението - 10 март, предаде репротер на Агенция "Фокус". По повод 10 март - Ден на спасението на българските евреи от Холокоста и почит към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" организира възпоменателна церемония за отдаване почит към достойни представители на бургаската общественост, които преди 79 години са поели риска да защитят и спасят своите съграждани евреи от нацистките лагери на смъртта.

Събитието ще се проведе на 10 март, четвъртък, 2022 година, от 12 часа пред Паметника на благодарността в зона "Толерантност" пред Община Бургас.

Нека заедно заявим признателността си към хората, останали Човеци в нечовешко време и допринесли за най-големия морален капитал на България – спасяването на цял един етнос в мрачните времена. Днес, когато светът отново се разкъсва и човечността отново е под изпитание, решимостта ни да не допуснем забрава на примера на смелите българи е още по-голяма, заяви председателят на ЦЕБС "Алеф" Алберта Алкалай.

Никола Петков