Най-мащабното математическо състезание за студенти от българските университети се проведе в Бургас. Домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) през 2024 г. бе СУ "Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика, със съдействието на МОН, филиал Бургас на Софийския университет, Фондация "ФМИ иновации и образование" и Община Бургас.

103 студенти от 14 университета участваха в тазгодишното издание на олимпиадата. Начало беше дадено в Международния конгресен център. Събитието откриха заместник-ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски“  проф. Стоян Шишков и проф. Мая Стоянова, декан на ФМИ на СУ, председател на организационния комитет.

"Всеки от вас вече е победител – заради това, че е избрал своя професионален път, заради вече натрупаните знания и умения. Благодаря на всички съорганизатори, на кмета на Бургас Димитър Николов и на Министерство на образованието и науката. Националната студентска олимпиада има своето достойно място в академичния живот на страната ни, защото именно това е целта на всички нас - да повишаваме интереса към науката сред най-младите.“ – пише в приветствието си до участниците и организаторите ректорът на СУ проф. Георги Вълчев.

От името на кмета на Бургас приветствие отправи зам.- кметът по образование Михаил Ненов: "Безкрайно съм щастлив, че Олимпиадата бележи рекорден брой участници през тази година. Изключително е вълнуващо в Бургас да са едни от най-големите умове на България.“

19-членно жури, съставено от авторитети в точните науки, имаше нелеката задача да обяви резултатите в индивидуални класирания, отборни класирания и класирания по висши училища.

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. Организацията се осъществява от Национална комисия и висше училище-домакин, тази година Софийския университет "Св. Климент Охридски“. От 2010 г. НСОМ се провежда с любезното съдействие и финансова подкрепа на Министерството на образованието и науката.