Това заяви американският президент на извънреден брифинг

"Случващото се в Украйна е брутална атака, започната от Русия. Това е преднамерено нападение, подготвяно от президента Владимир Путин от месеци". Това обяви на извънреден брифинг от Белия дом американският президент Джо Байдън, съобщава NOVA.

По думите на държавния глава на САЩ Москва е дислоцирала 175 000 военни и е изградила военнополеви болници по украинската граница. "Това означава, че той е имал намерение за инвазия от месеци. Путин е агресор. Путин избра войната. Сега той и неговата държава, ще си понесат последствията", посочи Байдън.



И допълни: "САЩ ще наложат сериозни санкции на Русия. Това ще нанесе сериозен удар върху руската икономика – както сега, така и в дългосрочен мащаб. Тези санкции са подбрани така, че да нанесат максимална вреда в дългосрочен мащаб на Русия и минимални щети на икономиката на САЩ и на нашите съюзници".

"Нека бъда ясен – САЩ не предприемат тези действия самостоятелно. В продължение на месеци ние изграждаме коалиция с нашите партньори, които представляват над 50 процента от глобалната икономика." По думите на Байдън целта е да се попречи на Москва и руските олигарси да финансират и разрастват руската армия. "Под удара на санкциите попадат руски банки с обши активи за над един трилион долара. Отрязахме ги от американската финансова система".

В изявлението си от Белия дом държавният глава беше категоричен, че САЩ ще продължат да защитават "нашите съюзници в НАТО". Той обаче подчерта, че американски войски няма да влязат в Украйна.

"Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна, а за да защитават нашите партньори в НАТО и съюзниците ни на изток.