Парламентът потвърди указа на президента за обявяване на военно положение в Украйна. И този факт показва, че ситуацията е напрегната. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ от Киев Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Българското представителство в Украйна във връзка с напрежението там. Той уточни, че през нощта е имало взривове в три-четири региона в Украйна. "Хората са разтревожени, но няма паника. Имаме струпване на бензиностанциите, на банкоматите и безусловно това създава напрежение в региона. Просто всеки децата, с жените, търсят възможност по-надеждно да се укрият да нямат проблеми“, разказа Киссе. В парламента 10 часа продължаваме да работим, отбеляза той.

Антон Киссе добави, че с парламентарно решение са заделени допълнително пари за укрепване на отбраната на страната и въоръжените сили.

"По отношение на нашите сънародници им разяснявах, че сега е военно положение, мъжете от 18 до 60 години нямат възможност да напускат, защото трябва да се намират в държавата, а що се касае до децата и жените – имат възможност да приемат други решения. Това е първото, което искам да отбележа. Вторият момент – не знам, нямам индивидуална информация, но Асоциацията на българите в Украйна имат сътрудници, които постоянно дават консултации, поддържат връзка с България по различни въпроси, с нашите българи, които са граждани на България, живеят там. Ние комуникираме с тях. Що се касае до държавните институции – не знам, не съм чул министърът на външните работи на Българи какво е заявил, от посолството нямам информация, от консулството няма. Никъде няма от тях информация. Може да имат на сайта, сега ще видя има ли някаква информация, но от тях нищо не се чува тук“, обясни той.

"Ние сме спокойни и се надяваме на мирно разрешение. Но проблеми има“, завърши той.

Ева БРАНИМИРОВА