Профилните комисии на Държавната дума на Русия - по международните въпроси, както и по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците - във вторник сутринта единодушно препоръчаха долната камара да ратифицира споразуменията със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, съобщава кореспондент на TACC.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на тези т.нар. "народни републики" и веднага след това бяха подписани споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с техните ръководители - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. В нощта на понеделник срещу вторник те бяха внесени в Държавната дума за ратификация. Очаква се днес и долната камара, и Съветът на федерацията да обсъдят този въпрос.

Споразуменията със сепаратистите в Донецк и Луганск се сключват за срок от 10 години с автоматично удължаване за петгодишни периоди. Във финансово-икономическата обосновка на договорите се посочва, че ратифицирането им няма да изисква допълнителни бюджетни разходи.

Според текста на споразуменията охраната на границите на двата отцепили се региона "ще се осъществява чрез съвместни усилия на договарящите страни въз основа на интересите на собствената им сигурност, както и на мира и стабилността“. По този въпрос ще бъде сключено отделно споразумение. Споразуменията предвиждат също, че всяка от страните ще предостави на другата право да строи и използва със своите въоръжени сили военни бази и съоръжения на територията на другата страна.

Договорите предвиждат защита на етническата, езиковата, културната и религиозната идентичност на националните малцинства. Гражданите на двата отцепили се от Украйна региони ще могат да получат руско гражданство при условията, определени от закона. Страните по споразумението също така ще сключат допълнителни споразумения за разрешаване на въпросите на двойното гражданство. Установява се, че на територията на всяка от договарящите се страни "се признават документи, издадени от държавни органи и органи на местно самоуправление на другата договаряща страна“.

Според споразуменията Русия ще предприеме ефективни мерки за поддържане и функциониране на финансовите и банкови системи на двете територии, въз основа на факта, че законното платежно средство там е руската рубла. Освен това, според документите, страните по споразуменията се задължават да "осигурят благоприятни икономически, финансови и правни условия за предприемаческа и друга икономическа дейност, включително насърчаване и взаимна защита на инвестициите", както и да насърчават различни форми на сътрудничество и преки връзки между гражданите на страните.

Споразуменията с Донецк и Луганск в същото време предвиждат по-нататъшно приемане на мерки за обединяване на енергийните, транспортните и телекомуникационните системи. Освен това, според документите, страните по споразуменията възнамеряват да предприемат мерки за уеднаквяване на гражданското и данъчното законодателство, както и законодателството в областта на пенсиите.

Превод и редакция: Юлиян Марков