Никакви отстъпки на Украйна не засягат отказ от членство в НАТО. Това обяснение даде посланик в Обединеното кралство Вадим Пристайко в ефира на BBC, коригирайки изявлението, което преди това направи в ефира на същата медия в понеделник.

"В момента не сме част от НАТО и за да избегнем война, сме готови да направим много отстъпки и това правим в разговор с Русия. Това няма нищо общо с НАТО, както е записано в нашата конституция. “, каза Пристайко. "Не става дума за забавяне на амбициите ни да бъдем в НАТО, говорим за това, че сега не сме в това семейство (НАТО – бел.ред), така че трябва да търсим нещо друго като двустранни споразумения с Обединеното кралство, със САЩ“, каза дипломатът.

По-рано в понеделник по ВВС Пристайко каза, че Киев може да промени позицията си за присъединяване към Алианса, ако тази стъпка помогне за предотвратяване на война с Русия. "Бихме могли“, каза посланикът в отговор на репортерски въпрос дали Киев може да промени позицията си относно стремежа си към НАТО. "Ако трябва да направим толкова сериозни отстъпки (да се откажем от стремежите към НАТО – бел.ред.), това ще направим“, подчерта той.

След това прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров каза, че на посланика в Обединеното кралство трябва да се даде възможност да обясни думите си за отказ от членство в НАТО в името на мира и припомни, че курсът за присъединяване към организацията е заложен в конституцията на страната. Sky News цитира говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, който каза, че думите на Пристайко са извадени от контекста.

Превод и редакция: Юлиян Марков