Руското военно разузнаване стои зад палежите, целящи да подкопаят подкрепата за военните усилия в Украйна, твърдят служители по сигурността в САЩ и Европа, пише The New York Times.

Според изданието представители на разузнаването на САЩ и техните съюзници наблюдават увеличаване на броя на диверсионните операции на ниско ниво в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на усилията за оказване на военна подкрепа на Украйна.

Сред подобни операции изданието посочва палежите на складове в Англия, фабрика за бои в Полша, жилищни сгради в Латвия и магазин на Ikea в Литва.

"Знае се за ареста на руски агенти по обвинение в подготовка на атаки срещу американски военни бази".

Въпреки че тези действия може да изглеждат случайни, американски и европейски служители по сигурността твърдят, че са част от съгласувани усилия на Русия да забави трансфера на оръжие за Киев и да създаде вид на нарастваща опозиция срещу подкрепата за Украйна.

Миналата седмица полицията в Лондон обвини британец в нарушение на закона за националната сигурност заради връзки с Руската федерация, а Bloomberg наскоро съобщи, че руското разузнаване вербува млади хора чрез интернет за извършване на саботажи в Европа.