Руските сили не постигнаха заявената цел от Владимир Путин да създадат "буферна зона" в северната част на Харковска област", това се посочва в доклада на разузнаването на Министерството на отбраната на Великобритания за 26 май, публикуван в социалната мрежа Х.

Британското разузнаване отбелязва, че в района на Харков руската армия на  продължава да напредва към Волчанск, но градът остава под контрола на Въоръжените сили на Украйна, които отблъскват повечето руски атаки.

Руските войски превзеха село Бугруватка близо до Волчанск и се опитват да установят  контрол над близкия преход на река Сиверски Донец, като по този начин заплашват фланга и тила на ВСУ, защитаващи Волчанск.

Също така руските войски продължават да извършват атаки в посока село Липци, но според украинския Генерален щаб към вечерта на 22 май 2024 г. не са постигнали съществен напредък.

Разузнаването припомня, че на 17 май Путин обяви, че руските войски трябва да създадат "буферна зона" за сигурност в района на Харков. Но засега не са успели, допълват от ведомството.

"Фронтът в северната част на Харковска област вероятно се е стабилизирал и руският териториален контрол е фрагментиран и не е обединен. Напредъкът на Русия на това направление ще бъде ограничен през следващата седмица, тъй като първоначалният импулс на руските сили е задържан от украинската съпротива", се посочва в доклада.