"Говоренето на американски официални лица за необходимостта да се позволи на Киев да удари цели на руска територия отразява отчаянието на Запада и изглежда като агония". Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров, предава ТАСС.

"Доколкото разбирам, тези разговори отразяват в известен смисъл безнадеждност и разбирането, че с обикновени честни средства, които се използват в международното право дори по време на военни действия, те няма да постигнат целта си, това изглежда като агония", е коментирал ръководителят на дипломатическото ведомство в интервю, фрагмент от което е публикувано в Telegram.

Лавров е подчертал, че "САЩ са си поставили за цел да не допуснат укрепване на Русия и трябва да я сдържат". Според него "американските политици говорят сериозно за "деколонизиране" или "разчленяване" на Русия. "Когато показахме, че няма да се примирим с това и няма да позволим Украйна да бъде използвана като пряка заплаха за нашата сигурност, инструмент за унищожаване на всичко руско в историческите руски земи, те започнаха да вземат такива решения", е посочил в заклщчение руският министър.

По-рано Лавров кзаяви, че "използването на американско оръжие на руска територия всъщност вече се извършва. Москва изхожда от факта, че "американско и друго западно оръжие поразява цели на руска територия, преди всичко гражданска инфраструктура и жилищни райони".

На 23 май The New York Times съобщи, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен иска да предложи на президента Джо Байдън да отмени забраната Украйна да нанася удари с американско оръжие на руска територия. Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън отказа да коментира тези публикации в петък (24 май).