Областният управител д-р Владимир Йолов изиска информация от общините в област Шумен за въведени мерки за ограничаване потреблението на електричество. Това съобщиха от Областна администрация - Шумен. Според получената информация в общините Шумен, Нови пазар, Смядово, Каспичан и Хитрино към момента не се предвиждат ограничителни мерки, в останалите се планира или е въведен режим на уличното осветление.

Механизмът за компенсиране на повишените цени е регламентиран в Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, приета с решение на Министерски съвет №739/26.10.2021г. и изменена с РМС№771 и РМС№15, както и одобрената Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия с подпомагане с фиксирана сума на един МВтч с РМС№30 от 25.01.2022г, която има компенсаторен ефект и допълва вече предприетите други мерки.

С оглед задълженията на кметовете в качеството им на органи, които изпълняват общинските бюджети, областният управител обръща внимание да спазват бюджетните правила и при затруднения с осигуряването на средства за заплащане на електроенергия, следва да се обърнат към компетентните органи за съдействие-Министерство на финансите и АДФИ. След проверка и липса на нарушения ще се прилага механизъм за компенсация на по-високите сметки.

При наличие на предпоставки, застрашаващи безопасното нощно движение на гражданите или при постъпили сигнали, областният управител ще предприеме съответни действия в рамките на закона.

Областна администрация Шумен е готова при необходимост да окаже съдействие на общините за преодоляване на този проблем.