Европейският съюз започна да разработва, съвместно със Съединените щати, нова стратегия за противодействие на влиянието на Китай, която включва определяне на стандарти за модерни и екологични технологии. Това съобщава британският вестник Financial Times, след като се е запознал с проектопредложенията на ЕС в тази област.

Според изданието Брюксел възнамерява да работи най-тясно с Вашингтон по усъвършенствана система на мониторинг на новите стандарти, която позволява разработването на "единна позиция относно нормотворчеството в областта на технологиите“ и използване на съвместни ресурси. Служители на ЕС и САЩ са загрижени, че Китай е успял да лобира в ключови организации за определяне на технологични стандарти като Международния съюз по телекомуникации и Международната електротехническа комисия.

За да се договорят подробностите, страните ще провеждат редовни срещи на представители на Съвета по търговия и технологии. Това ще бъде в отговор на новата стратегия на Пекин "Китайски стандарти 2035“, която се стреми да установи международни стандарти в области като комуникациите от пето поколение (5G) и изкуствен интелект.

"Европейската конкурентоспособност, технологичният суверенитет и насърчаването на ценностите на ЕС, най-високите социални и екологични амбиции ще зависят от това колко успешни са европейските играчи на международно ниво“, се казва в проектодокумента.

"Това е стратегическо решение, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер пред Financial Times. "Много е важно кой определя стандартите, защото те трябва да накарат пазара да работи, а не да пречи на иновациите“. Европа трябва да продължи, казва тя, да определя международни стандарти, които ръководят развитието в области, вариращи от разпознаване на лица, напредък в областта на акумулаторите и следващото поколение екологични иновации. ЕС ще се стреми да приложи такъв план "колкото е възможно по-скоро“, добави Вестагер.

Превод и редакция: Юлиян Марков