"Европейците трябва да се подготвят за евентуална война и да инвестират в отбрана. Укрепването на отбранителните способности може да подобри икономиката на ЕС". Това е заявила председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава Deutsche Welle.

"Който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи", е заявила тя в ефира на германската радиостанция Deutschlandfunk.

Фон дер Лайен е посочила, че е важно да продължим да подкрепяме Украйна в условията на война, както и да укрепим отбранителните способности на Европейския съюз. Според нея трябва да се инвестира повече в отбраната, ако Европа иска да запази мира на континента.

Политикът е говорила и за хибридните атаки на Русия. Тя е говорила за провокациите по границата в Балтийско море, използването на мигрантите като лост за натиск и опитите за разделяне на европейците в социалните мрежи.

Според председателя на Европейската комисия укрепването на отбраната на ЕС може да има положително въздействие и върху икономиката. Тя е дала за пример инициативата на Полша и Гърция за създаване на обща система за противовъздушна отбрана.

"Важно е с милиардите, които инвестираме, да се създават и добри работни места тук, в Европа", е обяснила Урсула фон дер Лайен.