Френският президент Еманюел Макрон започва днес (25 май) тридневно посещение в Германия, което е първото посещение на френски президент в Берлин за последните 24 години, предава France24.

Макрон ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, с когото ще посети няколко региона на Германия и ще подчертае добрите и уникални отношения между двете страни, се съобщава на сайта на германския президент.

Беше обявено, че Макрон и Щайнмайер първо ще посетят фестивала на демокрацията в Берлин, за да отбележат 75-ата годишнина от германския основен закон и 35-ата годишнина от мирната революция през 1989 г., която води до обединението на двете Германии.

Посещението ще бъде наблюдавано като проверка на състоянието на германско-френските отношения, които са в основата на разработването на политиките на ЕС, в момент на големи предизвикателства за Европа: от войната в Украйна до евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември, пише френската медия.

Макрон и германският канцлер Олаф Шолц имат много различни лидерски стилове и публично се сблъскват по въпроси от отбраната до ядрената енергетика, откакто Шолц пое властта в края на 2021 г. Въпреки това в последно време те постигнаха компромиси по различни въпроси - от фискалната реформа до промените в субсидиите на енергийния пазар, което позволи на ЕС да сключи сделки и да застане на по-единен фронт.