Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще върне задължителната военна служба, ако Консервативната партия спечели изборите, насрочени за 4 юли, съобщава Sky News.

Сунак представи плана, според който 18-годишните ще имат възможност да изберат да служат в армията в продължение на 12 месеца или да бъдат доброволци един уикенд в месеца в продължение на една година.

Той предвижда да се въведе нова форма на задължителна национална военна служба за младите хора, ако консерваторите спечелят общите избори.

Доброволчеството ще бъде организирано в полицията, противопожарната служба, общественото здравеопазване или благотворителни организации, които работят с изолирани възрастни хора, посочва Сунак.

Източници от Консервативната партия са съобщили, че се обмислят възможни санкции срещу тези, които отказват задължителна военна служба.

Военната повинност във Великобритания е въведена през януари 1949 г. и всички годни мъже на възраст между 17 и 21 години е трябвало да служат в една от въоръжените сили за 18 месеца, службата е удължена на две години през 1950 г.

Задължителната военна служба е премахната през 1960 г.