Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон каза, че Москва внимателно ще проучи отговорите на Запада на нейните предложения за гаранции за сигурност и след това ще вземе решение за по-нататъшни действия. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC.

"Владимир Путин отбеляза, че руската страна ще проучи внимателно получените на 26 януари писмени отговори от САЩ и НАТО за изготвяне на споразумения за гаранции за сигурност, след което ще вземе решение за по-нататъшните си действия“, се казва в съобщението.

Путин посочи по време на разговора, че САЩ и НАТО не са взели предвид фундаменталните опасения на Русия в отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Обърнато е внимание на факта, че отговорите на САЩ и НАТО не отчитат такива фундаментални опасения на Русия като предотвратяване на разширяването на НАТО, отказ за разполагане на ударни оръжейни системи близо до руските граници, както и връщане на военния потенциал и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО.

Отбелязва се, че Западът е пренебрегнал и ключовия въпрос – "как САЩ и техните съюзници възнамеряват да следват принципа за неделимост на сигурността, закрепен в основните документи на ОССЕ и Русия – НАТО, който гласи, че никой не трябва да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други държави“.

Проблеми на европейската сигурност

Президентите се съгласиха да продължи диалогът по целия спектър от въпроси на европейската сигурност. "Във връзка с председателството на Франция на Съвета на ЕС през първата половина на тази година Макрон информира Путин за подходите на Париж в общоевропейски план. Беше договорено руско-френският диалог да продължи по целия спектър на проблеми на европейската сигурност", се казва в съобщението.

Путин в разговора с Макрон е подчертал важността на стриктното изпълнение от страна на Киев на Минските споразумения.

"При обсъждането на ситуацията в Украйна Владимир Путин подчерта важността на стриктното спазване от страна на Киев на клаузите на Минския пакет от мерки и други споразумения, преди всичко за установяване на пряк диалог с Донецк и Луганск и правно оформяне на специалния статут на Донбас,“ се казва в съобщението.

Кремъл добави, че като се вземат предвид резултатите от срещата на политическите съветници на лидерите на страните от "Нормандската четворка“, проведена в Париж на 26 януари, намерението за по-нататъшна работа на Русия и Франция в този формат е потвърдено.

Иранската ядрена програма

Страните заявиха, че Русия и Франция имат близки позиции по въпроса за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма.

"Беше разгледано състоянието на нещата около СВПД относно иранската ядрена програма. Близостта на позициите на Русия и Франция, които активно подкрепят продължаването на международните усилия за запазване и прилагане на СВПД, както и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, който го одобри“, отбеляза Кремъл.

Във Виена, на 3 януари, след новогодишната пауза, се възобнови осмият кръг от преговори с цел възстановяване на СВПД в първоначалния му вид и връщане на Съединените щати към това многостранно споразумение. Работата се извършва както в рамките на Съвместната комисия на Иран и "петорката" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция), така и във формата на отделни консултации със САЩ без участието на Ислямската република, която все още не е готова за пряк диалог с американската страна. Преговарящите вече се споразумяха да ускорят процеса на работа по проектоспоразумението. Предполага се, че осмият кръг може да е последен, тъй като участниците в консултациите трябва да приключат работата през февруари тази година.

Президентите на Русия и Франция обсъдиха, наред с други неща, сътрудничеството между двете страни в областта на ядрената енергетика. "Бяха обсъдени някои практически аспекти на двустранното сътрудничество, включително в областта на ядрената енергетика“, се казва в съобщението на Кремъл.

Лидерите са обменили мнения и за мерките, предприети в двете страни за борба с коронавирусната инфекция.

Като цяло, както отбелязва Кремъл след разговора, "президентите на Русия и Франция се съгласиха да останат в тесен контакт помежду си“.

Превод и редакция: Юлиян Марков