Съединените щати обявиха в сряда, че са изложили дипломатически път за справяне с широките руски искания в сферата на сигурността в Източна Европа, информира Reuters. В писмен отговор на исканията на Русия, отправени лично от посланика им в Москва, САЩ повториха ангажимента си да поддържат политиката на "отворени врати“ на НАТО, като същевременно предлагат "принципна и прагматична оценка“ на притесненията на Кремъл, заяви държавният секретар Антъни Блинкен .

Блинкен разговаря с китайския външен министър Ван И за Украйна в сряда, като подчерта глобалната сигурност и икономическите рискове, които могат да произтекат от по-нататъшната руска агресия, съобщи Държавният департамент.

"Секретарят Блинкен... предаде, че деескалацията и дипломацията са отговорният път напред“, каза говорителят на ведомството Нед Прайс в изявление.

Русия поиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да забрани на нейната съседка Украйна, бивша съветска република, да се присъедини към Алианса. Вашингтон и неговите съюзници от НАТО отхвърлят тази позиция, но казват, че са готови да обсъждат други теми като контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

"Излагането на нещата в текст е... добър начин да се уверим, че сме възможно най-точни и руснаците разбират нашите позиции, идеите ни възможно най-ясно. В момента документът е при тях и топката е в техния двор“, каза Блинкен пред репортери.

Дали президентът Владимир Путин е готов да приеме дневния ред на Вашингтон и неговите съюзници, ще определи следващата фаза на кризата, в която Москва е събрала около 100 000 войници близо до границата с Украйна, като същевременно отрича плановете си за нахлуване.

НАТО казва, че поставя сили в готовност и подсилва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети, докато САЩ, Великобритания и други предоставят оръжия, за да помогнат на Украйна да се защитава срещу много по-голямата армия на Русия.

Запитан колко време ще трябва на Русия, за да проучи отговора на НАТО, заместник-министърът на външните работи Александър Грушко заяви пред "Интерфакс“: "Ще го прочетем. Ще го проучим. Партньорите проучваха нашия проект почти месец и половина“.

В Париж дипломати от Русия, Украйна, Франция и Германия проведоха повече от осем часа преговори за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, част от по-широката криза между Москва и Киев, която рискува да се превърне в пълномащабна война.

Преговорите в "Нормандския формат“ са добър сигнал от Русия и стъпка към намаляване на по-широкото напрежение, въпреки че остават големи различия с по-нататъшните преговори, планирани в Берлин след две седмици, каза френски служител.

Разногласията между Запада и Русия излязоха изцяло наяве във вторник, когато президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще обмисли налагането на санкции лично на Путин, ако той нахлуе в Украйна, част от опит на Вашингтон да убеди Москва, че всяко ново действие срещу Украйна ще доведе до огромни разходи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че личните санкции срещу Путин биха били "политически разрушителни“, добавяйки, че на висшите ръководители на Русия е законно забранено да притежават активи, имущество и банкови сметки в чужбина.

Личното богатство на Путин е чувствителна тема в Русия. Според последното му официално разкритие, той е спечелил само 10 милиона рубли (126 175 долара) през 2020 г.

Песков по-рано каза, че налагането на санкции срещу Путин би означавало прекъсване на дипломатическите отношения.

Русия проведе нови военни учения на сушата и в Черно море в сряда и прехвърли нови парашутисти и бойни самолети в Беларус, северно от Украйна, за това, което описва като съвместни учения там следващия месец.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че Москва все още не е събрала достатъчно сили за мащабна офанзива, но това не означава, че не може да го направи по-късно. Блинкен каза, че американците в Украйна трябва да обмислят напускането си.

Ден след като САЩ доставиха противотанкови ракети, пускови установки и друго оборудване за Javelin на Украйна, Германия беше подложена на критика, защото каза, че ще достави на Киев 5000 военни каски, като обяви категорично, че няма да предостави оръжия на Киев.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко каза пред вестник Bild, че германските каски са били шега. "Каква подкрепа ще изпрати Германия след това?“ попита той. — Възглавници?“

Спорът подчертава сложната задача, пред която са изправени САЩ в опитите си да изградят споразумение с европейските съюзници, които поддържат силни бизнес отношения с Русия и разчитат в голяма степен на нея за енергия, относно силен пакет от санкции, ако Москва атакува.

Най-добрите италиански бизнес лидери, включително UniCredit Bank, проведоха видеоконференция с Путин в сряда, въпреки призива от правителството им да не участват. Украйна не е обсъждана, каза италианският организатор.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в сряда, че газопроводът "Северен поток 2“ между Русия и Германия "няма да продължи напред“, ако Русия нахлуе в Украйна, въпреки че не уточни дали Германия е заела същата позиция.

Вашингтон се притеснява, че "Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от Русия за газ.

Представители на САЩ твърдят, че водят преговори с големи производители на енергия и компании по целия свят за потенциално отклоняване на доставките за Европа, ако Русия нахлуе в Украйна.

На въпрос за докладите, че индустрията има малък или никакъв капацитет да осигури необходимите доставки, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза в сряда, че Съединените щати са изправени пред логистични предизвикателства, особено около транспортирането на природен газ.

"Това е част от нашите дискусии с много компании и държави“, каза Псаки. "Но отново, тези разговори продължават и ние нямаме намерение да се проваляме.“

Превод и редакция: Иван Христов