214 чувала с боклук събраха доброволци при почистването в района на въжения мост в търновския квартал "Чолаковци“. Организатори на акцията, която бе подкрепена от десетки търновци – малки и големи, отново бяха ентусиастите от групата "ДоброВолно чистене – Велико Търново“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Самото събитие продължи около два часа, които се оказаха напълно достатъчни пространството да бъде изцяло обновено до неузнаваемост. Събраните отпадъци, сред които имаше "интересни находки“ като стари телевизори, гуми, части от автомобили и много пластмаса, бяха извозени с транспорт осигурен от Община Велико Търново. Инициаторите на кампанията благодариха на всички участници и призоваха, тези, които не са успели да отделят време, да се включат в някоя от следващите им акции.

"Ако хората се обединят около още четири-пет мащабни акции в квартал "Чолаковци“, то той може да бъде променен! Ние смятаме, че мизерията не е безкрайна. Други си мислят, че боклуците край нямат? Че положението е безизходно? Никога няма да се променим? Но включилите се хора са вече стотици“, допълват от "ДоброВолно чистене“.

Техният план за действие включва още четири-пет навремени масови акции на местата в квартала, където има струпване на отпадъци. Организирано почистване на междублоковите пространства поне два пъти в годината, създаване на комитети за това, както и навременно включване на детската градина и училището във всички масови акции + рибарската общност. Те предлагат и монтиране на камери за видеонаблюдение на ключовите любителски места.

Луиза ТРАНЧЕВА