Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2021 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз към 31 декември 2021 г., съобщиха от пресцентъра на институцията. От общо 201 мерки в Плана за 2021 г. са изпълнени 128 мерки. Неизпълнените мерки са 73, като те се прехвърлят в Плана за 2022 г. Процентът неизпълнени в срок мерки е 36,3 %. В края на 2020 година процентът неизпълнени мерки беше 26,9 %.

Високият процент неизпълнени в срок мерки се дължи на извънредната ситуация в условията на коронавирус, както и на честите избори за Народно събрание. Министерският съвет изпрати на 47-ото Народно събрание списък с 18 законопроекта за приоритетно разглеждане веднага след неговото конституиране.

От неизпълнените мерки 34 са свързани със стартирали процедури за нарушение по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. С изпълнението на тези мерки България ще отстрани допуснатите нарушения, констатирани от Европейската комисия в рамките на 37 процедури за установяване на неизпълнение на задължения, произтичащи от правото на ЕС.

В Приложение № 2 към доклада са посочени 21 невъведени директиви на Европейския съюз в областта на вътрешния пазар със срок за въвеждане до края на месец ноември 2021 г., които ще бъдат включени в предстоящото т.нар. Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard).

С цел преодоляване на дефицита на въвеждане на директивите в областта на вътрешния пазар следва да се предприемат спешни действия за приемане на разработените нормативни актове, с които се транспонира европейско законодателство, както и за решаване на координационните проблеми между компетентните ведомства.

Ще продължи осъществяването на засилен текущ мониторинг в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС на заложените междинни срокове за изпълнение на мерките в Плана за действие за 2022 г.