Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Незабавно, след като Военно-окръжна прокуратура-Сливен е уведомена за инцидента, на местопроизшестието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на военен прокурор и с участие на автоексперти. Огледът е приключил в 22,55 часа. Иззети са двата автомобила, участвали в произшествието - джип "Фолксваген“, модел "Туарег“, и лек автомобил "Ауди“, модел А4, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка.

При пътнотранспортното произшествие на място е загинал водачът на лекия автомобил "Ауди“ - Х.Д., на 63 г., а жена, пътувала на задната седалка на същия автомобил, е откарана в МБАЛ "Св. Анна“ в гр. Варна в тежко състояние.

Със съдействието на органите на МВР военен прокурор е призовал пътувалите в автомобила на НСО четири лица - двама цивилни и двама служители на службата за охрана. Те са разпитани в късните часове на 16.05.2024 г., след което са освободени.

С постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване на непосредствената причина за смъртта на водача на лекия автомобил "Ауди“, както и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена.

Изискана е документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО - старши сержант А.М.