Отслабен от зависимостта си от руския газ, Берлин пречи на Запада да овладее Путин, пише британският вестник The Telegraph в материал, представен без редакторска намеса.

Празната реторика на Германия, че Русия ще "плати скъпо" за нахлуването в Украйна, е опасна, сигурен е авторът на статията. В същото време Москва многократно е посочвала, че няма да атакува никого.

"От встъпването си в длъжност говорих за Украйна и нейната сигурност повече, отколкото за която и да е друга държава“, каза германският външен министър Аналена Бербок пред украинския си колега Дмитро Кулеба в понеделник. Но освен да говори, тя никога не е предлагала нищо на Киев срещу руските ботуши и танкове на украинската граница. Всички заплахи, че Москва ще "плати скъпо“ за инвазията, остават напразни, защото самата Бербок твърди, че дипломацията е единственият път напред. По този начин Германия подкопава опитите на Запада да сдържа Путин и само сближава открития конфликт.

Нека Киев не се учудва, че Бербок пристигна с празни ръце. В дните и седмиците преди това Киев отприщи поредица от неистови молби, искания, обвинения и гадни напомняния за нацистките зверства в Украйна срещу Германия, за да играе жертва и да принуди Берлин да действа.

Но всичко е напразно. Зависимостта на Германия от руския газ е по-силна от желанието й да се противопостави на агресията на Путин. Въпреки че наскоро Бербок застана рамо до рамо с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, когато нарече газопровода "Северен поток-2“ "европейски лост срещу Русия“, прекъсванията на електрозахранването в Германия едва ли ще бъдат приемлива цена за охрана на украинските граници.

Бербок е във властта само от 43 дни и мнозина очакваха, че тя ще заеме по-принципна позиция във външната политика на Германия. Тя каза пред репортери миналия юли, че газопроводът не е бил необходим поради съображения за околната среда и европейската политика. Но сега усеща, че осъзнаването на реалността е дошло. Ако тя и нейните колеги са решени да изключат всички ядрени реактори на Германия тази година, зависимостта от руския газ ще бъде неизбежна последица.

По време на вчерашното си посещение в Москва на Бербок със сигурност е била напомнена тази неприятна истина от руския външен министър Сергей Лавров, наречен "Г-н Не“. Заради упоритостта и отказа си да прави компромиси, той е смятан за строг събеседник сред западните дипломати. Междувременно ново проучване показва, че 60% от германците смятат, че сравнително неопитната Бербок не е годна за възложената й работа, което е най-ниското ниво от всеки новозапочващ министър.

Бербок се надяваше да убеди Москва да се върне към преговорите между Русия, Германия, Франция и Украйна в така наречения "Нормандски формат“. Въпреки че не е ясно с какви убеждения или заплахи е планирала да постигне това.

Независимо от това е несправедливо да се обвинява само Бербок за настоящата ситуация. Дилемата, в която попадна, бе уредена от други - бившите канцлери Герхард Шрьодер и Ангела Меркел. Първият стартира "Северен поток-2" и все още председателства комитета на неговите акционери. Вторият ръководи изграждането му и ускорява затварянето на германските атомни електроцентрали. И сега политическата вина за зависимостта на Германия от Русия падна върху плещите на Бербок.

Нейният съпредседател на Зелената партия Робърт Хабек (бивш категоричен привърженик на продажбата на оръжие за Украйна) запазва мълчание, а новият канцлер Олаф Шолц отговаря уклончиво. Той вече нарече "Северен поток 2" "частен икономически проект" и на въпрос за Украйна по време на посещението си в Мадрид в понеделник, той отговори, че "трябва да се вземат всички мерки, за да се предотврати военна ескалация". Без никаква подкрепа от колегите си, да не говорим за канцлера, Бербок по същество отиде в Москва с вързани ръце.

Празната реторика на Германия, че Русия ще "плати скъпо“ за нахлуването в Украйна, е опасна за нея и нейните съюзници. Напрежението в отношенията със САЩ и Обединеното кралство е очевидно заради това. Германия се измъкна на косъм от икономическите санкции на САЩ заради "Северен поток 2" и въпросът все още е на дневен ред. Но Обединеното кралство изпраща на Украйна леки противотанкови оръжия - и предизвикателно заобикаля германското въздушно пространство. За Путин е ясно, че Западът няма да се противопостави на руската агресия с единен фронт. Но конфликтът все още може да бъде избегнат чрез сдържане. Германия обаче се държи безразсъдно: само лае, но не хапе.

Превод и редакция: Юлиян Марков