Освен в рибраското селище "Карантината" в кв. "Аспарухово" във Варна, превърнало се в център на феситвала, от няколко години проявата има и изнесени издания в други градове в страната. Това каза в интервю за "Радио Варна" Дарин Сотиров, ръководител на школата по изкуства "Дедал", която е организатор на фестивала.

"Решихме да има изнесени издания за да можем да популяризираме изкуството на младите, както и да подобрим културния обмен между градовете. Идеята е градовете, които домакинстват, да направят свои собствени фестивали за кино и изкуство след известен период от време", каза Сотиров.

През миналата година фестивалът е имал изнесени издания в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

"Във Велико Търново направихме истински фурор. Хората бяха очаровани. Местната община ни помогна много. И ни помолиха и тази година пак да отидем", поясни Дарин Сотиров.

Център на феситвала обаче засега си остава Варна.

Рибарското селище "Карантината" е едно прекрасно кътче извън централните части на града. То се превръща в космополитно място, което може да е част от всяка една напреднала културно държава.

Дарин Сотиров изрази задоволството си от факта, че с всяка следваща година интересът към феситвала се увеличава, както от страна на участниците, така и от публиката.

"Преди две години публиката наброяваше между 400 и 600 човека. През миналата година те скочиха на 1000-1200 зрители, което показва, че се развиваме добре. Входът е свободен, а всички знаят как работим ние от школата - изцяло на доброволни начала", коментира Сотиров.

Той и екипът му въвеждат и джаз музика на живо във времето между отделните кино сетове.

"Тази година, освен музиката на живо, обмисляме и провеждането на изложба на автор от Япония, но все още сме на етап разговори", разкри Дарин Сотиров.

Вече са постъпили сериозна бройка филми за изданието през 2022 година.

"Едновременно гледаме и селектираме изпратените филми. Условията за участие и тази година са същите. Продукциите трябва да са до 30 минути, а авторите трябва да са на възраст под 35 години. Разделили сме филмите по жанрове. Имаме още игрални филми, документалистика, анимация, видео арт и експериментални филми. Крайният срок за изпращане на филмите е до края на февруари", поясни организатора.

Всяка година, Дарин Сотиров и екипът му селектират филми измежду автори от над 120 държави. За финалната селекция остават между 40 и 60 продукции.

Участниците няма да имат обединяваща тема.

"Смятам че творчеството е свободна константа и дали ще засегнат актуални теми като здравеопазване или военни конфликти, си е изцяло избор на авторите", каза Сотиров.

"Всяка година каним авторите да присъстват. За съжаление, можем да поемем само разходите им за хотел, но не и пътните. Това е е по разбираеми причини, тъй като в нашия град се развиват повече кръчмите, отколкото културата", допълни още организатора.

Все още не е ясно дали тази година ще има зимно издание на "Карантината".

"Всичко зависи от ситуацията в страната. Ако технически нямаме възможност да проведем зимното издание в камерния кино салон в школата, ще помислим за вариант филмите да могат да се гледат онлайн", каза Дарин Сотиров.