Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че конституционният ред на практика е възстановен във всички региони на страната и местните власти контролират ситуацията. Това съобщиха в петък от пресслужбата на държавния глава след заседание на Щаба за борба с тероризма, предава ТАСС.

"Антитерористичната операция започна. Силите на реда работят усилено. Конституционният ред е възстановен до голяма степен във всички региони на страната. Местните власти контролират ситуацията. Но терористите продължават да използват оръжие и да увреждат имуществото на гражданите. Следователно антитерористичните действия трябва да продължат до пълното унищожаване на бойците“, каза Токаев.

На заседанието присъстваха и изпълняващите длъжността министри на вътрешните работи и на отбраната, както и председателят на Комисията за национална сигурност. "Както съобщиха ръководителите на агенциите за сигурност, в Казахстан започнаха да пристигат части от обединения мироопазващ контингент на ОДКБ, за да съдействат за възстановяването на реда. Този контингент пристигна за ограничен период от време, за да изпълнява основно функциите по прикриване и защита на стратегически съоръжения“, обясниха от пресслужбата.

Президентът на Казахстан също издаде няколко заповеди за допълнително стабилизиране на ситуацията в страната.

Превод и редакция: Иван Христов