САЩ разшириха списъка със санкции, свързани с действия, свързани с корупция по света, като от сряда в списъка са лидерът на босненските сърби Милорад Додик и "Алтернативна телевизия“ от Баня Лука, съобщава Klix.ba

След като Министерството на финансите на САЩ пусна разширен списък на санкционирани лица и компании от Сърбия, Хърватия, Косово и България през декември, свързани с корупция и други незаконни дейности, "черният списък“ вече е разширен до компании и физически лица от Босна и Херцеговина .

Според актуализирания списък санкциите на САЩ срещу Босна и Херцеговина, са наложени на:

Алтернативна телевизия от Баня Лука заради връзката й с Милорад Додик

Милорад Додик, член на Президиума на Босна и Херцеговина

Какво точно ще означават санкциите в случая, ще стане известно по-късно, но се предполага, че индивидуалните санкции срещу Додик се отнасят до забраната за пътуване до САЩ и блокирането на евентуални имоти и сметки в тази страна. Това е вторият път, когато САЩ налагат наказателни мерки на лидера на босненските сърби. Той попадна в този списък за първи път през 2017 г.

Впоследствие държавният секретар на САЩ обяви санкции и срещу други двама политически лидери на боснеснките сърби - бившия председател на Висшия съдебен и прокуроски съвет на БиХ Милан Тегелтия и председателя на основната бошняшка Партия за демократическо действие Мирсад Кукич. Според Държавния департамент Тегелтия и Кукич са били санкционирани за участие в значителна корупция и обогатяване за сметка на служебно положение. Такова решение предполага преди всичко забрана за влизане в Съединените щати.

"Действията им заплашват върховенството на закона, вярата на обществото в демократичните институции и власти, както и мира и просперитета за гражданите на БиХ“, се казва в съобщението.

Когато става въпрос за санкции срещу компании, а в случая "Алтернативна телевизия“, има широк спектър от блокади, които могат да бъдат насочени срещу компанията, като блокиране на сметки или евентуално ограничаване на всички видове финансови транзакции.

Към момента Министерството на финансите на САЩ не е публикувало повече подробности за санкциите, но се очаква скоро съответната информация да бъде пусната.

Припомняме, че официалните лица на Съединените американски щати отдавна анонсират, че санкциите за много лица в БиХ вече са на "масата“. Възможността за налагане на санкции срещу компании и физически лица в БиХ беше обявена най-вече от специалния пратеник на президента на САЩ за Западните Балкани, който по време на посещението си в началото на ноември подчерта, че санкциите са готови и са насочени към физически лица.

"Тези санкции се отнасят за отделни лица и лидерите трябва да носят лична отговорност. Обсъдихме санкциите и санкциите са на масата. И не само санкции, има и други икономически средства, които могат да бъдат приложени, не само срещу лидери, които извършват антидейтънски действия, но и срещу тези, които ги подкрепят, срещу компаниите, които им помагат“, обяви тогава Габирел Ескобар.

Администрацията на САЩ наскоро публикува документ, който представлява първия план на администрацията на Байдън за борба с корупцията на глобално ниво.

Именно в този документ Белият дом подчертава, че САЩ ще продължат да използват инструменти, предназначени за борба с корупцията, включително визови ограничения и икономически санкции.

"Международното сътрудничество и координация могат да спрат на корумпираните участници достъпа до ключови държави със сложни финансови системи, както и до глобални доходоносни пазари“, се казва в доклада.

Беше посочено също, че САЩ, както и Обединеното кралство, ще продължат да си сътрудничат при налагането на санкции чрез "Закона Магнитски“, който е глобален механизъм на САЩ, използван за борба с корупцията.

Механизмът действа от няколко години, през които са санкционирани множество лица и фирми, свързани с корупция. Законът "Магнитски“ се използва най-често за лица и компании, свързани с режимите в Сирия и Иран, но често се използва и на Балканите.

Последната голяма акция на американската администрация на Балканите, свързана с използването на Закона Магнитски, се състоя в края на юни, когато САЩ санкционираха общо 64 компании, свързани с българските олигарси Делян Пеевски, Василий Божков и Илко Желязков.

Санкциите включват блокиране на сметки на компании, конфискуване на активи и забрана за достъп до американските платежни системи.

Превод и редакция: Иван Христов