Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството, чиято политика предизвика масови протести в страната, предава France 24. Временно, до сформирането на нов кабинет, вицепремиерът Алихан Смаилов ще изпълнява функциите на министър-председател на страната.



Бунтовете в района на Алмати бяха причинени от поскъпването на газа. Медии съобщават за най-малко 5000 демонстранти, взели участие в протеста. Те бяха разпръснати с шокови гранати и сълзотворен газ.



Полицията задържа над 200 души, а няколко десетки полицаи бяха ранени. Протестиращите блокираха пътища и нарушиха обществения ред.



Няколко часа преди оставката на правителството президентът Токаев обяви въвеждането на извънредно положение в Алмати и Мангистауска област за периода до 19 януари. В същото време се въвежда полицейски час от 23:00 часа до 7:00 часа сутринта. Държавният глава призова още да се прекратят демонстрациите, да не се извършват по провокации отвън и вътре в страната, да не се щурмуват официални сгради.



Протестите започнаха в неделя след покачването на цените на газа. Във вторник, за да сложат край на протестите, властите направиха отстъпки и намалиха цената на газа до 50 тенге за литър (около 0,1 евро) вместо 120 тенге, определени в началото на годината. Но това не доведе до успокоение на протестиращите, които продължиха да искат среща с президента на страната.



Той увери, че правителствена комисия вече работи по ситуацията. Но в същото време държавният глава предупреди протестиращите да не нарушавават обществения ред, призова ги да покажат отговорност и готовност за водене на диалог.

Мангистауска област зависи от доставката на втечнен газ като основно гориво за автомобилите и всяко увеличение на цените ще доведе до по-високи цени на храните, които вече са поскъпнали поради пандемията. В миналото казахстанската икономика нараства двуцифрено, но сега страда от по-ниските цени на петрола и от икономическата криза в Русия, която доведе до девалвация на местната валута и висока инфлация, пише France 24.



Превод и редакция: Тереза Герова