Германският министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува намерението на Европейската комисия да класифицира ядрената енергия и природния газ като устойчиви зелени технологии, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Вярвам, че намерението на Европейската комисия да включи ядрената енергия в категорията на устойчивата икономическа дейност е погрешно“, каза Лемке. Тя заяви, че технологията, която може да доведе до мащабна катастрофа, както и генерирането на радиоактивни отпадъци, не може да бъде устойчива. Становището на Лемке беше подкрепено от новия министър на икономиката на Германия Роберт Хабек, както и от министъра на околната среда на Австрия Леонора Гевеслер, които заплашиха с официална жалба, ако Европейската комисия не се откаже от решението си. Ядрената енергия и природният газ са енергийни източници, увреждащи климата, "унищожавайки бъдещето на нашите деца“, каза Гевеслер.

Както отбелязва вестникът, няма единство между страните от ЕС по въпроса за ядрената енергия. За Франция атомните електроцентрали са ключов елемент за избягване на емисиите от въглероден диоксид: Германия, от друга страна, изоставя атомните електроцентрали, разглеждайки електроцентралите на газ като технология за преход. Frankfurter Allgemeine пише, че законопроектът на Европейската комисия може да бъде отхвърлен само с квалифицирано мнозинство, тоест поне 15 държави от ЕС трябва да гласуват против.

Превод и редакция: Иван Христов