Представители на САЩ и Русия ще се срещнат на 10 януари, за да обсъдят кризата в Украйна, пише Die Welt. Това заяви председателят на Съвета за национална сигурност на Белия дом: "Когато се съберем, Русия ще може да сподели своите съмнения на масата, а ние също ще споделим съмненията си относно руските действия“.

В същото време никакви решения за Украйна няма да се вземат без участието на самата Украйна, подчерта той. Два дни по-късно ще се състои среща между Русия и НАТО. По-широки разговори с Русия, САЩ и редица европейски страни са насрочени за 13 януари.

Правителството на САЩ се опасява, че ръководителят на Кремъл Владимир Путин обмисля инвазия в бившата съветска република. В самата Русия отричат съществуването на подобни планове. В случай, че това се случи, САЩ ще въведат бързо мащабни санкции.

В понеделник американският президент Джо Байдън подписа закон за бюджета, който предвижда отпускане на 300 милиона долара за подкрепа на украинските въоръжени сили и още милиард долара за укрепване на европейската отбрана.

Превод и редакция: Иван Христов