Във Варна вече е създадена организация за прилагане на педиатричната ваксина срещу COVID-19 като към момента тя ще се прилага в три имунизационни кабинета, които са обявни на сайта на РЗИ – Варна.

До този момент има записани към 25-30 деца за поставяне на педиатричната ваксина. Това съобщи на брифинг главният секретар на РЗИ - Варна Цеца Янкова, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна . Тя посочи, че от здравната инспекция се съобразяват с желанието на родителите, в кои дни и часове да поставят ваксините, за да може да се използва целият пакет от 10 дози.

"Към момента има ваксинирани 10 деца. В сайта на РЗИ – Варна има обявени телефони, на които родителите могат да се обадят и да запазят час за ваксинация на децата си“, обясни още Цеца Янкова.

От началото на кампанията във Варненско са поставени 254 823 дози от различните видове ваксини, а общо ваксинираните с втора доза са 99 479. С трета доза са вече 16 437 човека. Цеца Якова обясни, че и през тази седмица се наблюдава повишен интерес към поставянето на трета бустерна доза. Тя допълни, че за седмица са поставени 7017 дози, от които с първа доза са 1950 човека, с втора – 1852-ма, а с трета доза 3215 човека.

Продължава ваксинацията и в изнесените имунизационни пунктове във Варна, като за миналата седмица 707 са си поставили ваксина там.

През празничните и почивните дни ще продължава ваксинацията на територията на МЕТРО в периода от 24-ти до 26-ти декември. В Делта Планет мол ваксинация ще се извършва ваксинация на 26-ти декември.

Десислава ВАСИЛЕВА