Днес, 20 май 2024 година, от 18,00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се състои 32-та церемония по присъждане на годишните награди на клуб Отворено общество - Варна. Те се присъждат всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградата за "Принос в сферата на образованието“ ще получи Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски“, която празнува своята 120 годишна история. Иновативно училище, с модерна материална база и впечатляващ интериорен дизайн, с дръзки проекти, утвърден икономически профил, с работа по множество национални и международни образователни проекти. 

Професор д-р Деян Анакиевски – началник Клиника по урология в УМБАЛ “Св. Марина“ е носителят на наградата "За принос в областта на медицината и здравеопазването“. Клиниката е център за миниинвазивна хирургия чрез роботасистирана хирургия, пионер при въвеждането на иновации, които покриват огромен обем от урологични операции с изключителна степен на сложност, едни от първите в България, които започнаха да правят лапароскопия в урологията.

Отличието "За принос в областта на културата“ тази година се присъжда на Държавна опера – Варна и Даниела Димова за утвърждаването на фестивала "Опера в летния театър“, който красиво съжителства с най-стария музикален фестивал “Варненско лято" и насища през лятото палитрата от културни събития, спектакли, концерти и звезди от световните сцени.

“Морско око", независимата любителска медия, която е част от Глобален световен онлайн форум Skyscrapercity, фокусиран върху проблемите на съвременните архитектура и градоустройство ще получи наградата "За граждански принос“. Медията сигнализира за проблеми в градската среда, предлага решения за локации, които могат да се променят, подкрепя гражданите, които сочат нередности, а всяко видео предизвиква силен обществен дебат.

Традиционната награда "Море“ ще бъде присъдена на художника Цветан Кръстев за ярки постижение във визуалното изкуство и творчески синхрон с морето и природата. Художникът провокира, задава въпроси, творбите му оставят следи в средата или просто заживяват в природата, която той боготвори.

Голямата награда “За граждански принос в устойчивото развитие на туризма" тази година е за Людмила Ненкова и професор Стоян Маринов - двамата съпредседатели на най-старата професионална, регионална неправителствена организация - Варненска туристическа камара.

За втора поредна година с подкрепата на Школа "Дедал“, клуб "Отворено общество“ ще представи носителите на отличията в документален филм, нарочно създаден за церемонията. След прожекцията, гостите в Зала 1 на ФКЦ ще видят на сцената всеки един от наградените.

След финала на церемонията гостите в Зала 1 на ФКЦ ще се насладят на великолепната комедия "Семейството“ на театър "Сълза и смях“ с участието на любими актьори. Входът е свободен.

Припомнете си кои варненци спечелиха наградите на клуб "Отворено общество“ миналата година.