Гезмето (от турската дума gezme – излизам на разходка) е емблематично, събирателно място за поколения варненци. Днес то е главния герой в рубриката на "Фокус" – "Преди и сега“.

На горната снимка от нашия колаж виждате кръстовището между булевард "Княз Борис I“ и улица "Шипка“. Къщите в дясната страна на фотоса са съборени през 80-те години на ХХ век, за бъдещия Търговски дом, който от тогава обаче е Дупка.

"Княз Борис I“ от десетилетия е основния пешеходен булевард във Варна. През периода 1928 – 1932 г. по него преминават процесиите на провежданите в морския град селскостопански изложения на тогавашната Шуменска област, включваща Варненска, Русенска и Шуменска околия. След 1944 г. на булеварда се провеждат манифестации по случай националните празници 1 май, 24 май, 9 септември и 7 ноември.

През 1970 г. след международен конкурс за построяване на варненски универсален магазин на булеварда са разрушени шест сгради с номера от 12 до 20. Строежът е останал на кота нула от 1990 г., тъй като при изкопните работи са разкрити останки от първата крепостна стена и монолитни каменни зидове от древни постройки на гръцкия и римски Одесос.

От 2005 г. датира обявяването на булевардите "Княз Борис I“ и "Сливница“ за групов паметник на културата със система от ансамбли с конкретен режим на опазване. Предната седмица в "Преди и сега“ ви разказахме точно за кръстовището между тези два булеварда и историята на една емблематична сграда – вижте ТУК.