До полунощ в Нощта на музеите преминаха хиляди варненци и гости на морската столица през Музея по история на медицината. "Слонска паста за зъби“, "Светофар“, "Духът от бутилката“, "Огнен змей“, "Вулкан“, "Дъга“ и "Огън, който не е горещ“ бяха само част от атрактивните реакции, които оживяха пред очите на деца и възрастни. И тази година желаещите да се докоснат до магията на химията бяха повече от тези, които успяха реално да надникнат зад шатрата в двора на музея и да видят ефектните демонстрации на химически реакции и експерименти на учени и студенти от Катедрата по химия на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

Началото на Европейската нощ на музеите в първата дарителска болница у нас – "Параскева Николау“, даде студентът по медицина в МУ-Варна Александър Петров, който изпълни своята първа балада, спечелила приза за дебют на годината в класацията на БГ радио. В двора на сградата – паметник на културата, атрактивно и запомнящо се беше изпълнението на студентския мажоретен състав към МУ-Варна с ръководител Галина Дикова.

Формацията е съвсем млада и функционира едва от 2022 г., но за кратката си история успя да спечели в две поредни години (2023 г. и 2024 г.) първо място в Националната студентска универсиада за смесен отбор. Германски и български студенти са участниците, като всеки един от тях допринася за идеите за композициите.

"Анатомията на човека – между скалпела, пинсетата и мишката“ бе интересното пътуване между измеренията на класическата анатомична наука. Пътешествието "с нож и пинсета“ във виртуалния свят бе водено от д-р Радослав Спасов, който разкри нови възможности за изучаване на устройството на човешкото тяло.

Хиляди семейства, варненци и гости от страната и чужбина успяха до разгледат богатата и уникална експозиция. Тези, които не са успели да разгледат залите на музея, могат да го сторят всеки делничен ден от 9.00 до 19.00 ч. и в събота от 10.30 до 18.30. Входът е безплатен през цялата година.