Малко вероятно е Великобритания или нейните съюзници да изпратят войски в Украйна, ако тя бъде нападната от съседната й Русия. Това предупреди министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитира думите му британският вестник The Independent.

Американското разузнаване твърди, че Русия е разположила около 70 000 войници близо до границата с Украйна и е започнала да планира евентуална инвазия в началото на следващата година.

Уолъс и украинският министър на отбраната Алексей Юрийович Резников издадоха съвместно изявление на 16 ноември, в което заявиха, че са "загрижени“ от струпването на руски военни край границите на страната. "Обединеното кралство стои рамо до рамо с народа на Украйна и ще продължи дългогодишната си решимост да го подкрепя“, бе добавено в изявлението.

Но в интервю за Spectator Уолъс заяви, че Киев "не е член на НАТО, така че е много малко вероятно е някой да изпрати войски в Украйна, за да предизвика Русия“.

"Не бива да се шегуваме с хората. Украинците са наясно с това“, добави той в коментар, цитиран от The Times преди публикуването на интервюто.

Попитан дали това означава, че Украйна е сама, Уолъс отговори: "Всички можем да помогнем за изграждането на капацитет, но до известна степен Украйна не е в НАТО и затова правим всичко възможно дипломатично да кажем на Путин да не прави това“ (да влиза в Украйна).

По-рано министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заплаши руския президент Владимир Путин със "значителни последици“ за Москва, ако нейните военни нахлуят в Украйна.

Премиерът говори по телефона с Путин в понеделник, за да потвърди ангажимента на Обединеното кралство към териториалната цялост на Украйна и да предупреди, че всяко дестабилизиращо действие на Москва би било "стратегическа грешка“.

Кремъл отрече да подготвя инвазия и обвини правителството в Киев, че подклажда напрежението в региона чрез разполагане на нови оръжия.

Двете страни са в противоречие от 2014 г., когато руските сили анексираха Кримския полуостров и подкрепиха сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова