Най-ниският стандарт на живот в ЕС за 2020 година е отчетен в България (39 процента под средното за ЕС-27 през 2020 г.), следвана от Хърватия, където през 2020 г. той е с една трета (32 процента) по-нисък от средния за Европейския съюз, според доклад на Евростат .

България има и най-нисък БВП на глава от населението - 45% под средното за ЕС-27. Евростат измерва стандарта според действителното индивидуално потребление на глава от населението, което показва колко стоки и услуги са получили хората, независимо дали са ги платили сами или разходите се поемат от държави или неправителствени организации, отбелязва Европейската статистическа служба. Действителното индивидуално потребление (SIP) на глава от населението се изразява в стандарти за покупателна способност, изкуствена валута, която елиминира разликите в цените между страните.

През 2020 г. най-високият стандарт, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението, е регистриран в Люксембург, с 45% по-висок от средния за Европейския съюз, според последната оценка на Евростат.

Следват Германия и Дания, където е с 24 и 22 процента съответно по-високо от средното, а близо са Холандия и Австрия, където е със 17 и 16 процента над средното за Европа. Най-близо до средното по отношение на действителното индивидуално потребление на глава от населението през 2020 г. са били Кипър, Италия и Литва, където стандартът е бил с около четири процента по-нисък от средния за ЕС. Той е бил с 10 процента по-нисък в Ирландия и малко над средния във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков