Повече от 50 нобелови лауреати подписаха отворено писмо, в което призовават всички страни по света да намалят разходите за отбрана с 2% годишно през следващите пет години, пише The Guardian. Половината от спестените по този начин пари се предлага да бъдат изпратени във фонда на ООН за борба с пандемиите, климатичната криза и крайната бедност.

Според вестника съобщението е публикувано в момент, когато нарастващото напрежение в света доведе до постоянно нарастване на разходите за оръжие. "Отделните правителства са принудени да увеличат военните разходи, защото други го правят“, се казва в изявлението. "Механизмът за обратна връзка поддържа ускоряваща се надпревара във въоръжаването – колосална загуба на ресурси, които могат да се използват много по-разумно“.

Отвореното писмо, написано от италианския физик Карло Ровели, беше подкрепено от много учени и математици, включително британския математик и физик Роджър Пенроуз, както и от Нобеловите лауреати: британския биохимик Венкатраман Рамакришнан и американския биолог Карол Грейдър. Освен това към тях се присъедини и Далай Лама, който получи Нобелова награда за мир.

Известни личности по света твърдят, че нова надпревара във въоръжаването може да доведе до "опустошителни и смъртоносни конфликти“. В същото време авторите на посланието имат "просто и конкретно предложение за цялото човечество“: те съветват "всички страни членки на ООН да се споразумеят за съвместно намаляване на военните разходи с 2 процента всяка година в продължение на пет години“.

Учените призовават световните лидери да дарят половината от така получените финансови ресурси на "световен фонд под контрола на ООН“ за борба със сериозни и общи проблеми за цялото население на Земята: "пандемии, изменение на климата и крайна бедност“. Според техните изчисления до 2030 г. в сметката на фонда може да има до 1 трилион долара. В същото време, според The Guardian, подписалите призива изразяват съмнения, че големите или средните държави наистина ще се решат да намалят бюджета за отбрана и че ООН и нейните организации ще прехвърлят каквито и да е суми.

Превод и редакция: Иван Христов