Извънредна сесия на парламента на Република Сръбска за обсъждане на плановете за отделяне на субекта от конституционния и правния ред на Босна и Херцеговина е насрочена за днешния ден. Сръбският член на Президиума на страната Милорад Додик описа заседанието в Баня Лука като "историческо“, цитира думите му електронното издание на белградския ежедневник Kurir.

Решението за насрочване на извънредното заседание бе взето от ръководството на органа по искане на самия Додик. Той ще има възможност да говори пред депутатите в рамките на един час, като всички политически партии са поканени да посочат свои представители, които да изразят позицията си по представените предложения.

"Очаквам, че ще покажем единството на РС на тази сесия“, каза по-рано председателят на парламента в Баня Лука Денис Сулич, който замени на поста Неделко Чубрилович, след като той "временно подаде оставка“ преди две седмици поради здравословни причини.

Тогава опозицията предположи, че Кубрилович всъщност се опитва да се защити от международните санкции, които ще го очакват, ако председателства парламентарна сесия в подкрепа на отцепническите планове на Додик.

По-рано самият Додик обяви, че ще предложи на парламента на РС да приеме резолюция, в която да се заключи, че всички решения, взети от висши представители на международната общност след подписването на Дейтънското споразумение, са незаконни.

В същото време ще бъде взето решение за преходен шестмесечен период, в който правителството на РС ще приеме закони за създаване на онези органи и институции на БиХ, чиято законност се оспорва от Баня Лука.

Опозиционните партии не подкрепят идеята на Додик. Според тях той застрашава цялата нация и самата РС заради лични интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова