Министър-председателите на федералните провинции и новият канцлер на Германия Олаф Шолц обсъдиха последните развития около пандемията от коронавируса на специална среща в четвъртък, в рамките на която не взеха нови решения, но не изключиха възможността за затягане на мерките срещу COVID-19 преди Коледа, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Кризисният екип ще се срещне за първи път с представителите на провинциите следващата седмица. Наред с всичко друго те обещаха да предприемат по-сериозни действия срещу провокациите на отричащите коронавируса.

Новият канлцер Олаф Шолц и министър-председателите на федералните провинции запазват възможността да приемат допълнителни по-строги правила за борба с пандемията преди Коледа. На пресконференцията в четвъртък вечерта Шолц обяви, че новият кризисен екип ще се срещне за първи път с представители на страната следващата седмица, за да ускори още повече кампанията за ваксинация.

Новият Експертен съвет също ще заседава за първи път в Канцеларията следващата седмица. В зависимост от препоръките на тези два кръга може да има още една премиерска конференция преди Коледа, разкрива изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова