Германският канцлер Олаф Шолц призова новия финансов министър Кристиан Линднер да се подготви за бъдещи икономически кризи, предава РИА Новости.

Преди да оглави правителството, Шолц беше министър на финансите. Сега той предаде делата на своето ведомство на Линднер.

Благодарение на факта, че предишното правителство "управляваше добре икономиката", страната успя да устои на кризата,“ каза той.

"Това означава, разбира се, че не трябва да забравяме как да осигурим стабилност на финансите. Когато тази криза приключи, трябва да мислим какво ще последва, кога точно, не знаем по какви причини, какво я принуждава.. Но се разбира, че трябва да се подготвим за това", каза канцлерът на церемония във ведомството.

Затова, продължи той, Министерството на финансите трябва да създаде резерви и да осигури бюджетна стабилност, за да запази поле за маневриране и в същото време да може да осигури модернизация на държавата в съответствие с целите за опазване на климата и дигитализация.

Линднер, лидер на либералната Свободна демократическа партия, от своя страна обяви намерението си да работи под лозунга "не да повишава данъчните ставки, а да прилага данъчното законодателство“. Според него в понеделник той ще направи първото си посещение в Париж, за да намери "общ знаменател с френските приятели".

Превод и редакция: Юлиян Марков